De horlogeband - vaak standaard meegeleverd, maar volledig (en simpel!) te veranderen. Er zijn veel verschillende soorten horlogebanden beschikbaar, elk met hun eigen materialen, stijl en functies. De meest bekende vormen hiervan zijn leer, staal en rubber. Vaak komen de sjiekere horloges op een leren band, de alledaagse horloges op staal, en de sport horloges met rubber.
- Welke type banden zijn er (incl. subcategorieen)
- De gesp/sluiting
- Waar op te letten bij de aanschaf
- Hoe monteer je een nieuwe band
- Overige banden-vragen
Welke type banden zijn er?
Hieronder een simpele uiteenzetting van de meest voorkomende stijlen, leer en staal:
Leer
- Full-grain leather is gemaakt van het meest duurzame deel van de dierenhuid. Een volnerfleer gaat gemiddeld langer mee en is beter bestand tegen slijtage dan elk ander soort leer. Je betaald hier vaak wel een duurdere prijs voor.
- Genuine Leather is een fancy benaming voor lage kwaliteitsleer. Het is eigenlijk samengesteld van rest materiaal. Helaas komen de meeste horloges standaard op een genuine leather band.
Leer stijlen
- Smooth: Simpele gladde band
- Textured/Grained: Een simpele, ruwere variant, maar met het patroon van leer nog aanwezig op de band.
- Rally: Een band geperforeerd met gaatjes. Dit type was populair in de jaren 1960 met klassieke racechronografen van Heuer en Omega maar ziet er ook fantastisch uit op zowat elk sportiever horloge.
Staal
Over het algemeen is sen stalen band is zeer duurzaam en bestand tegen slijtage, waardoor het ideaal is voor dagelijks gebruik. Bovendien heeft het een veelzijdige uitstraling die bij zowel formele als casual outfits past.
Staal stijlen
- Oyster: 3 delige vierkantige schakels.
- Jubilee: 5 delige kleine schakels
-
President: 3 delige, brede schakels
- Mesh: gevlochten staal
Overige
- Rubber: vaak geleverd op sportievere horloges of modellen die bedoeld zijn voor buiten/watersport. Denk hierbij aan Casio G-shock.
- Velcro: klittenband banden, gemaakt van stof
- Nato: een ‘single-strip’ horlogeband van leer of stof. Een band die je in doorvoert door de springbars.
- Perlon: banden gemaakt van gevlochten plastic
De Gesp / sluiting
- De gesp: vergelijkbaar met een sluiting van een broekriem. Bevestigd aan een zijde van de band, waarbij het sluiten gebeurd door het doorvoeren van de overige zijde.
- Vouwsluiting: Standaard sluiting bij stalen banden. De sluiting vouwt open naar een zijde, waarna het horloge makkelijk om de hand af en aan te doen is.
- Vlindersluitingen: Variant op de gesp+vouwsluiting, waarbij de band aan twee kanten vast zit aan de sluiting.
Waar op te letten bij de aanschaf
Let bij het aanschaffen vooral op de maat van de band. De band moet namelijk tussen de lugs van het horloge passen. Vaak staan aan de binnenkant van de originele band welke maat het is. Zo niet? Dan is dit als nog makkelijk op te meten.
Hoe monteer je een nieuwe band
Een band kun je vaak simpel monteren door het gebruik van springbars/push pins. Deze pinnetjes bevatten een veer waarmee ze vast blijven zitten aan de binnenkant van de pootjes van het horloge. Let wel op dat je het juiste gereedschap gebruikt!
Overige bandenvragen
- Hoe lang gaat een horlogebandje mee? Een horlogebandje van staal gaat een levenlang mee bij regelmatig (1x per jaar) schoonmaken. Een horlogeband van leer gaat gemiddeld twee jaar mee bij regelmatig dragen en is daarna redelijk versleten en toe aan vervanging.
- Wat kost een horlogebandje vervangen? Een horlogebandje vervangen is vaak kostenloos. Verschillende horlogewinkels doen dit zonder moeite omdat het een taak van enkele minuten is.
- Wat kost het op maat maken van een horloge band? Een stalen horlogeband op maat maken kost ongeveer 10-20 euro. Er zijn soms specifiek gereedschappen zoals speciale schroevendraaiers of pinnetjes nodig om een band op maat te maken. Ook zullen schroeven soms moeten worden vastgezet met speciale ‘lijm’. waar kosten aan verbonden kunnen zijn. Het op maat laten maken van een leren band is vaak niet nodig omdat de gesp simpel verzet kan worden.
- Hoe lang moet een horlogeband zijn? Dit is per arm/pols specifiek. Vaak komen banden in maat S, M, of L. Om te weten welke maat het beste past kun je je polsmaat opmeten. Lees hiervoor ook ons artikel.
Conclusie
Een horlogeband kan de complete look veranderen. Er zijn verschillende websites die horloge bandjes aanbieden, of waar je zelfs custom banden kan laten maken. Een laatste tip: ga een keer een kijkje nemen bij een juwelier. Hier is het vaak mogelijk om verschillende soorten banden te zien, met bijbehorende prijzen.